Teknistä tietoa

Etusivu / Akkumyynti / Teknistä tietoa

Yleistietoa akuista, yleisimmät kysymykset, miksi auton akkua ei kannata vaihtaa itse, akkujen varastointi ym.

Uusinta akkuteknologiaa edustavat AGM ja EFB akut.

AGM (Absorbent Glass Mat) akut sopivat täydellisesti edistyksellisiin Start/Stop-järjestelmiin ja myös autoihin joissa on jarrutusenergian talteenotto.

AGM-tekniikka kestää 3-4 kertaa pidempään kuin perinteiset akut ja myös varauksen vastaanottokyky on parempi kuin perinteisillä akuilla.

AGM-akku on turvallinen eikä se vuoda rikkoutuessaankaan.

EFB (Enhanged Flooded Battery) akkuja käytetään myös Start/Stop autoissa, mutta jarrutusenergia talteen ottamiseen se ei kaikissa automalleissa sovellu.

EFB-akut kestävät 2-3 kertaa kauemmin kuin perinteiset akut ja myös varauksen vastaanottokyky on parempi kuin perinteisillä akuilla.

Exide Premium akut ovat muuttuneet merkittävästi.

Uusien Exide Premium Carbon Boost-akkujen varauksen vastaanottokyky on jopa 50 % korkeampi kuin tavallisissa vakioakuissa. Syynä on se, että negatiivisten levyjen aktiiviseen materiaaliin on lisätty hiiliapuainetta. Exide kehitti ja esitteli tämän teknologian AGM- ja EFB-akkujen yhteydessä.

Hiili lisää johtavuutta, mikä puolestaan parantaa varauksen vastaanottokykyä ja nopeuttaa varatumista. Premium Carbon Boost-akut sopivat myös hyvin vaativiin käyttöolosuhteisiin, esim. äärimmäisen lämpimiin tai kylmiin lämpötiloihin sekä autoihin, joissa on paljon energiaa vaativia sähkölaitteita.

Miksi akkujen varaaminen kylmässä on vaikeampaa?

Se johtuu siitä, että kylmissä akuissa on suurempi sisäinen vastus, eivätkä ne ota vastaa yhtä paljon virtaa kuin lämpimät akut.

Esimerkki: Puoliksi purkautunut akku, joka on -18 asteen lämpötilassa, ottaa vastaan vain 5-6% kapasiteetistaan. Toisin sanoen 60 Ah akku vastaanottaa 3–3,5 A, ja ainoa keino nopeuttaa varaamista on nostaa varausjännitettä.

Akkua ei enää kannata vaihtaa itse.

Akun vaihtohetkellä pitää autoon antaa varavirtaa, jotta…

– autoradion koodit eivät katoa
– ajotietokone ei vaurioidu
– auton ajonestolaite ei mene päälle

Akkujen varastointi

Akut tulee varastoida täyteen varattuina (esim. vapaa-ajan akut ym.). Alhainen jännite voi vaurioittaa akkua pysyvästi.

Minimi varastointijännite on 12,4 V, mikäli akun jännite laskee tämän alle, akku alkaa sulfatoitumaan. Sulfatoituminen johtuu siitä, että purkauksen aikana syntyvä lyijysulfaatti kiteytyy uudelleen. Uudelleen kiteytyminen tekee akun varaamisen vaikeammaksi ja johtaa akun kapasiteetin vähenemiseen.

Kannattaa myös huomioida, että täyteen ladattu akku kestää pakkasta n. -70 astetta, tyhjä akku jäätyy jo muutamassa pakkasasteessa.

Akun ns. itsepurkautuminen hidastuu merkittävästi viileässä. Esim. jos akkua voidaan varastoida 4 kuukautta 20 °C:ssa, sitä voidaan varastoida noin 8 kuukautta 10 °C:ssa ja 16 kuukautta 0°:ssa.

Mitä ovat ampeeritunnit (Ah)?

Ampeeritunnit ilmoittavat sen virtamäärän (kapasiteetin) jonka akku voi tuottaa. Käynnistyakkujen kapasiteetti mitataan 20 h (tunnin) kuormituksella vakiovirralla +25 asteen lämpötilassa, kunnes loppujännite on 10,5 V (12 V akussa). Tällöin esimerkiksi 60 Ah akku pystyy antamaan 3 ampeerin virran 20 tunnin ajan ennen kuin jännite on pudonnut 10,5 V:iin.

Mitä CCA tarkoittaa?

Lyhenne CCA (Cold Crank Amps) eli kylmäkäynnistysvirta tarkoittaa sitä virtaa ampeereissa (A), jonka akku voi antaa -18 asteessa alittamatta jänniterajoja. Tämä testi voidaan suorittaa eri standardeja käyttäen, tavallisin on Eurooppa Standardi (EN).