Progressiivinen keskusvoitelu

Etusivu / Keskusvoitelujärjestelmät / Progressiivinen keskusvoitelu

Progressiivinen keskusvoitelu – Monipuolinen voitelujärjestelmä säädettävällä tauko- ja käyntiasetuksilla


Tätä on Raasm voitelujärjestelmä

Monipuolinen keskusvoitelu

Progressiivisen voitelujärjestelmä muodostuu kahdesta pääkomponentista, jotka ovat pumppuyksikkö ja progressiiviset jakajat.

Nokka-akselilta käyttövoimansa saava pumppuyksikkö kehittää paineen ja voiteluaineen tuoton. Yleisin tapa on käyttää yhtä pumppuelementtiä (yhtä päälinjaa) kerrallaan pumppuyksikössä, mutta elementtejä voidaan asentaa useampiakin. Esimerkiksi pitkäpuomisen kaivinkoneen keskusvoitelu hyödyntää tyypillisesti kahta pumppuelementtiä. Tällä varmistetaan myös kaivuupuomin riittävä rasvan saanti. Pumppuelementtejä voi siis olla useitakin. Raasm pumppuelementti ylittää toimintavarmuuden, ja eroaa muista, sillä Raasm ei käytä jousipalautteista tuotetta, vaan on pakko-ohjattu epäkeskon avulla. Näin ollen ei pääse tapahtumaan sitä että jousiteho väsyisi, ja elementti lakkaisi toimimasta.

Pumppuyksiköllä on paineessa avautuva ylipaineventtiili, mistä saadaan visuaalinen hälytys, mikäli joku voitelukohteista on tukossa. Pumppuun on mahdollista liittää erilaisia lisävarusteita, kuten integroitu ohjauskeskus tai rasvan alarajavalvontalaite.

Voitelujärjestelmä pumppaa rasvan korkeapaineputkea (letkua) pitkin progressiiviselle pääjakajalle, mikä työkonekäytössä on tyypillisesti 3-elementtinen, jolloin voidaan käyttää 2-6 kpl alajakajia. Yleisin maansiirtokoneissa käytettävä layout on pääjakajan lisäksi 3-4 alajakajaa. Tällaisella kokoonpanolla toteutettu keskusvoitelu voidaan tavallisesti kohdentaa n. 15-96 voitelukohteeseen.


Progressiivisen jakajan toimintaperiaate


Progressiiviset jakajat

Raasm jakajat ovat aina pintakäsiteltyjä, ruostumattomia tai haponkestäviä. Jakajat toimivat hydraulisesti voiteluaineen paineella, eikä myöskään sisällä jousia.

Tuotevalikoimaan kuuluu suuri määrä erityyppisiä jakajia sekä pumppuja kaikkiin voitelutarpeisiin. Tuotevalikoiman ansiosta keskusvoitelu saadaan suoritettua ongelmitta kohteen asettamista haasteista riippumatta. Erittäin vaativiin olosuhteisiin voidaan jakajat valmistaa haponkestävästä teräksestä.

Pumpun ohjaus

Ohjauksen tehtävänä on optimoida voitelujärjestelmä ja käytettävä rasvamäärä sopivaksi.

Taukoaika on tietenkin aina aika tunneissa tai minuuteissa, mutta itse voitelusykli voidaan määrätä kolmella eri tavalla:

  1. pumpun käyntiaika minuuteissa
  2. pumpun kierrokset
  3. pulssien lukumäärä; pulssit saadaan yleensä pääjakajaan sijoitetulta induktiiviselta anturilta.

Näin ollen pumpun ohjaus on äärimmäisen joustava ja siihen voidaan liittää minkälainen voiteluohjelma hyvänsä. Käyttökohteen mukaiset optimaaliset perussäädöt tekee aina kokenut asentaja. Näin toimimalla keskusvoitelu voidaan toteuttaa vaatimusten mukaisesti. Loppukäyttäjä voi lisätä tai vähentää rasvausta yksinkertaisesti ohjauskeskuksesta. Meiltä löytyy varmasti oikea ohjaus jokaiselle tarpeelle.